RAWATAN UNTUK BAYI DEMAM KUNING

Bayi Demam Kuningnewborn-jaundice_342x198_C43BW3[1]

 

Jaundis adalah kekuningan mata dan kulit akibat pengumpulan bilirubin dalam darah. Bilirubin adalah pigmen kuning yang merupakan sebahagian daripada sel darah merah dan biasanya dipecahkan untuk ekskresi oleh hati. Ramai bayi telah menaikkan kadar bilirubin semasa kelahiran kerana mereka tidak cukup dewasa untuk memecahkan pigmen, menurut Mayo Clinic. Jaundis juga boleh disebabkan oleh kerosakan hati yang luas atau akibat gangguan keturunan yang dipanggil hiperbilirubinemia keluarga yang berlainan, yang boleh menyebabkan bayi baru lahir mengalami penyakit kuning yang teruk. Dalam kes ini, bilirubin dapat dengan cepat membina dan menyebabkan kerosakan neurologi

Phototherapy Mechanismimages[5]

Phototherapy berfungsi dengan menukar bilirubin ke dalam sebatian yang boleh dipecahkan dan dikumuhkan oleh badan melalui air kencing dan najis, menerangkan Kehamilan Hari Ini. Panjang gelombang tertentu boleh mengubah bilirubin menjadi dua sebatian lain, yang dipanggil lumirubin dan photobilirubin. Kedua-dua bahan kimia ini adalah isomer bilirubin, yang bermaksud bahawa ia terbuat dari atom yang sama, tetapi strukturnya telah disusun semula. Panjang gelombang cahaya ini boleh dihasilkan oleh lampu pendarfluor. Apabila mereka menembusi kulit, mereka menukar bilirubin ke dalam isomern yang boleh dikeluarkan dari tubuh tanpa penglibatan hati (liver)


Penggunaan Mesinb Fototherapi

phototherapy3

Bayi dengan penyakit kuning biasanya dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan fototerapi sama ada di hospital atau di rumah (LED PHOTOTHERAPY www.hometherapyy.com). Tujuan fototerapi adalah untuk mengurangkan tahap bilirubin dan membolehkan  hati (liver) untuk dapat memproses bilirubin dan rawatan dapat dihentikan.

Jika anda memilih untuk membuat rawatan dirumah , faktor keselamatan dan keberkesanan adalah perkara penting yang perlu anda tahu.IMG-20161127-WA0014

Bagi tujuan itu, anda boleh menyewa Lampu Fototerapi dari syarikat Bright Dynamic  Solution  www.hometherapyy.com  . Menyediakan fototherapi jenis LED yang selamat ,disamping keberkesanan rawatan kerana bayi boleh tidur lama di bawah lampu LED Fototerapi , tidak panas and tidak memberi kesan sampingan pada kulit bayi anda.

 

SEWA MESIN FOTOTERAPI

Bright Dynamic Solution

Call :  012 3404007  0r  016 3404626

FB :  https://m.facebook.com/phototherapyy/

Website : www.hometherapyy.com