Phototherapy Untuk Jaundis (Jaundice)

Posted by on Apr 24, 2017 in Products | 0 comments

Phototherapy Untuk Jaundis (Jaundice)

images[6]

Demam Kuning (Jaundice)

Jaundis adalah kuning pada mata dan kulit akibat pengumpulan bilirubin dalam darah. Bilirubin adalah pigmen kuning yang merupakan sebahagian daripada sel-sel darah merah dan biasanya dipecahkan untuk perkumuhan oleh hati. Banyak bayi mempunyai tahap bilirubin ketika lahir kerana hati mereka tidak cukup matang untuk memecahkan pigmen, menurut Klinik Mayo. Penyakit kuning (Jaundice) juga boleh menjadi hasil daripada kerosakan hati yang luas atau hasil daripada penyakit keturunan dipanggil fana hiperbilirubinemia kekeluargaan, yang boleh menyebabkan bayi yang baru lahir untuk mempunyai penyakit kuning yang teruk. Dalam kes ini, bilirubin dengan cepat boleh membina dan menyebabkan kerosakan saraf.

Mekanisme Fototerapi

Fototerapi membantu dengan menukar bilirubin ke dalam sebatian yang boleh dipecahkan dan dikeluarkan oleh badan melalui air kencing dan najis, . panjang gelombang cahaya tertentu boleh menukar bilirubin kepada dua sebatian lain, yang dipanggil lumirubin dan photobilirubin. Kedua-dua bahan kimia adalah isomer bilirubin, yang bermaksud bahawa mereka diperbuat daripada atom sama, tetapi struktur mereka telah disusun semula. Panjang gelombang cahaya boleh dihasilkan oleh lampu neon. Apabila mereka menembusi kulit, mereka menukar bilirubin ke dalam isomer, yang boleh dikeluarkan daripada badan tanpa penglibatan hati.

Penggunaan klinikal Fototerapi       phototherapy3

Bayi dengan penyakit kuning biasanya menerima rawatan mereka sama ada di hospital atau di rumah, menggunakan mesin Phototherapy ( HomeTherapy www.hometherapyy.com) yang mengeluarkan cahaya UV untuk fototerapi . Tujuan fototerapi adalah untuk mengurangkan tahap bilirubin, bukan untuk menyembuhkan penyebab penyakit kuning. Dalam kes bayi yang baru lahir dengan penyakit kuning neonatal atau hiperbilirubinemia kekeluargaan fana, hati akhirnya akan dapat memproses bilirubin dan rawatan boleh dihentikan. Bagi pesakit dengan kerosakan hati yang teruk, pemindahan hati yang perlu. Biasanya, satu-satunya kesan sampingan fototerapi adalah dehidrasi, yang bermaksud bahawa bayi menerima rawatan mungkin perlu cecair intravena. Tidak ada bukti konklusif bahawa fototerapi boleh membawa kepada apa-apa masalah otak, kulit atau mana-mana sistem organ lain, menurut Pregnancy Today.

 

SEWA PHOTOTHERAPY UNTUK JAUNDISE (DEMAM KUNING)

 Call  012- 3404007  or 016 – 3404626  imagesCA5PAZKK

FB : Bright Dynamic Solution  (   https://m.facebook.com/phototherapyy/   )

Website :  www.hometherapyy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>